Posted by on 14 februari 2017

alice bekelaar

Be the Light – Shine!

Eindelijk is het je gelukt om meer Nee te durven zeggen en om voor jezelf op te komen… krijg je uit je omgeving terug dat van jezelf houden en voor jezelf kiezen egoïstisch is…

Dit is één van de reacties die ik vaak krijg als ik spreek over meer zelfliefde ontwikkelen. Het is blijkbaar heel erg raar in deze cultuur, deze maatschappij, om van jezelf te houden, voor jezelf op te komen of om eens wat vaker Nee te zeggen tegen de dingen die nu niet goed voor je voelen. Zelfliefde blijkt gepaard te gaan met egoïstisch zijn. Ik zal hieronder vanuit verschillende visies aan je laten zien hoe je dit stuk in zelfliefde, egoïsme en omgeving betekenis kunt geven.

De vraag die ik vaak hoor

Nu ik steeds meer voor mijzelf durf op te komen en voor mijzelf leer kiezen, krijg ik uit mijn omgeving terug dat ik egoïstisch ben en alleen maar aan mijzelf denk. Hoe weet ik nu of ik echt egoïstisch ben? Hoe kan ik met mijn omgeving om gaan zonder dat ik egoïstisch ben?

Mijn visie op zelfliefde en egoïsme

Als eerste wil ik je vragen of je nog steeds voor jezelf kiest als je je aan wilt passen aan je omgeving? Het kan. Het kan dat je met liefde en uit Liefde kiest om je aan te passen aan je omgeving. Maar: Ik wil je vragen wat je werkelijk wilt?! Wil je je aan blijven passen om niet egoïstisch gevonden te worden? 

Om helderheid te geven over egoïsme, zelfliefde en de omgeving is het belangrijk om dit van meerdere kanten te belichten voordat ik tot de kern kom. Ik zal het hieronder uitgebreid omschrijven in de 3 niveaus die ik eerder al eens in een eboek verwerkte.

Niveau 1

Ten eerste ben je in een omgeving die jou kent op een bepaalde manier. Misschien ben wel altijd heel zorgzaam geweest of was jij degene die altijd alle taken op zich nam. Jouw omgeving is daar aan gaan wennen, zij weten dat jij het wel op je zult nemen of dat jij de zorg zal dragen als dat nodig is. Wanneer jij, als hun vaste baken, dan opeens wegvalt en eens een taak laat liggen of niet voor de 100e keer komt opdraven bij je schoonmoeder, dan schrikt de omgeving op. Zij zijn dit helemaal niet gewend. Je haalt, door van jezelf te houden en voor jezelf op te komen, niet alleen je eigen wereld door elkaar, ook de wereld van de mensen om je heen staat op zijn kop als jij opeens een andere schakel in de keten gaat worden. Iedereen om je heen heeft -net als jij- tijd nodig om te wennen aan de nieuwe jij.

Als eerste zullen ze gaan proberen om je terug te krijgen naar je oude gewoontes, want dat zijn namelijk (ook) hun oude gewoontes. Doordat jij verandert, verschuift hun wereld en zullen zij zich aangevallen kunnen voelen door jouw verandering. Vergis je niet hoe sterk we met elkaar verbonden zijn, als jij verandert zal de hele omgeving mee (moeten) veranderen. Dit kan als heel schokkend ervaren worden.

Wat kun je doen

Neem de mensen die jou egoïstisch noemen dan ook serieus! Sta open voor hun verhaal. Dit is namelijk het verhaal wat er bij hun verandert op het moment dat jij verandert. Luister naar ze en probeer samen een weg te vinden die goed voelt voor jullie beide. Misschien hebben zij het gevoel dat ze opeens alles zelf moeten gaan doen en vinden ze dat spannend of moeilijk. Luister daar dan open naar, zonder oordeel. Geef ook, in kwetsbaarheid, aan waarom jij kiest waar jij voor kiest. Maak het geen aanval, maak het een opening. Geef aan vanuit welke pijn jij aan het veranderen bent. Daar creëer je verbondenheid mee. De ander kan zich dan misschien herkennen in jouw pijn -of jij in die van hen- en samen kunnen jullie van daaruit naar elkaar toe komen om allebei meer zelfliefde te krijgen.

wens, paardenbloem, vrouw

Bron: Pixabay

Niveau 2

Niveau 2 gaat een stukje dieper en vraagt je om naar binnen te kijken. Je omgeving nodigt je uit om te kijken waarin je geraakt wordt als je opmerkingen krijgt of als je in bepaalde situaties komt. Laat deze be-/veroordeling tot egoïst een uitnodiging zijn om te zien wat er met je gebeurt. Want hoe is het voor je als je als egoïst uitgemaakt wordt? Wat wordt er bij je (aan)geraakt? Dat dit je raakt en je er vragen over hebt, betekent dat je er mee zit. Je vindt het vervelend. Begrijp mij niet verkeerd, het is geen aanval op jou, het is juist een uitnodiging om je te steunen en je zelf een duurzame oplossing te laten vinden om hier WEL een prettig gevoel bij te hebben. Jij bent namelijk zelf degene die aan het roer staat van jouw schip, die deint op de zee van emoties. Jij mag beslissen of je pijn voelt of niet.

Door te onderzoeken wat er in je geraakt wordt, vind je mogelijkheden om er op een andere manier naar te kijken. Vanuit mijn eigen ervaring en werk in mijn praktijk ben ik tot de conclusie gekomen dat geraaktheid altijd plaats heeft gevonden op een eerder moment in je leven. Die ervaring maakt dat jij het nu lastig vindt om voor zelfliefde te kiezen. Ben je ooit eens uitgemaakt voor egoïst of is er in je jeugd iets gebeurd nadat jij voor jezelf op kwam? Werd je toen door iets of iemand pijn gedaan? Dan zou het kunnen dat het negatieve gevoel dat je hebt bij zelfliefde ontstaan is op dit punt. Heb je het gevoel dat dit wel bij jou speelt maar komt er zo niet in je op wanneer de eerste keer is dat je dit hebt meegemaakt?!

Wat kun je doen

Dan kun je dit in een meditatiemoment meenemen en het innerlijk kind uitnodigen die hiermee te maken heeft. Heb je hier geen ervaring mee dan kan het je helpen om dit samen met iemand anders te doen die hier wel ervaring mee heeft, dat kan een vriend(in) zijn of een professional. Als je er achter komt wat hier aan oorsprong ligt kun je daar de zwaarte van afhalen door vergeving toe te passen op jezelf en de ander. Elke keer als je dan weer in het huidige leven in contact komt met een moment waarin je jezelf een egoïst voelt of wanneer je zo gelabeld wordt door een ander, dan kun je terug denken aan dat moment eerder in je leven en kun je tegen jezelf zeggen: “Degene die nu geraakt wordt is *het kind in mij van x leeftijd*, ik zal nu naar hem/haar luisteren en er voor haar zijn. Ik accepteer deze pijn volledig en kan hem daardoor nu loslaten. Vanaf nu kies ik er voor om met zelfliefde door het leven te gaan, voor nu en altijd.”. * Tussen de sterretjes vul je de jij in die je was toen je deze pijn voor het eerst hebt gevoeld. 

Kind liefde knuffel

Bron: Pixabay

Niveau 3

We hebben nu gekeken naar zelfliefde, egoïsme en omgeving. Het derde niveau vraagt nog een stap in verdieping en verandert je kijk misschien totaal. Ik wil je uitnodigen om je open te stellen en je voorstellingsvermogen te gebruiken bij dit laatste deel van het artikel. Neem na elke zin een korte pauze om goed te begrijpen wat er staat!

Stel je eens voor dat we allemaal met elkaar verbonden zijn omdat we allemaal uit dezelfde oorsprong, dezelfde Bron, komen. Sommigen noemen dat God (en sommigen vinden die term moeilijk, dat is dan een kijk vanuit niveau 1 of 2 😉 ). Stel je dan ook voor dat we allemaal in verschillende mate vergeten zijn dat we uit die Bron voortkomen en daardoor de verbinding met die Bron kwijt zijn geraakt. Maar: Van binnen is die verbinding er altijd, die zal altijd op de achtergrond blijven draaien. Er zal altijd een lijntje blijven naar die Bron, ook al herinner je het je niet meer.

Wat kun je doen

Stel je dan het volgende voor: Alles wat jij bent én wat de mensen om je heen zijn, is de Bron. Het is een uiting van de Bron die jij ziet. Er is een denkgeest voor nodig die deze uiting ‘tot leven’ kan brengen. Jij bent niet je lichaam, jij bent niet je brein, jij bent je denkgeest, stel je dat voor. [pauze] En dan… als laatste, wil ik je voorstellen om te bedenken dat je geest de creator is van de beelden die je ziet. Jouw denkgeest creëert dat wie jij bent en wat jij om je heen ziet. Kun je het je nog allemaal voorstellen of is dit een heel vaag verhaal voor je?! Als het vaag is, dat geeft niet. Laat dan de eerste twee visies gelden als herkenning voor je. Wie weet komt er een keer dat je weer denkt aan dit artikel en de derde visie wilt lezen. Nodig jezelf tegen die tijd uit om dan verder te lezen.

vrouw vrijheid bladeren herfst

Bron: Pixabay

Nu je je helemaal voor hebt gesteld dat jouw denkgeest jouw lichaam en je omgeving heeft geprojecteerd, kun je je misschien ook wel voorstellen dat alles wat je om je heen ziet een projectie is van je eigen denken. Alles om je heen is een uiting van jouw denkgeest. Laat het even tot je doordringen en laat het even indalen voor je verder leest. Adem diep in en uit en besef je: Alles om je heen is een uiting van jouw denkgeest. Als je je dit nu beseft neem ik je weer mee naar het vraagstuk van zelfliefde, egoïsme en omgeving. Want wat is dan de oorsprong van degene die jouw een egoïst noemt en wie is degene die zich egoïst laat noemen?! Het speelt allemaal af in jouw denkgeest. Nogmaals -ik benadruk!-, dit is geen aanval op jou. Dit is een uitnodiging. Een uitnodiging om je naar (zelf)Liefde te keren. Want als je je beseft dat jij jouw denkgeest bent en jij met deze denkgeest beslist hoe de wereld buiten je er uit ziet, ben jij ook in de ‘macht’ om deze denkgeest te sturen naar Liefde in plaats van de aanval. Je kunt vanaf nu de aanval, die het oordeel van egoïsme is, doorzien als aanval uit je eigen denkgeest en je kunt er nu voor kiezen om deze gedachte te herzien. Je kunt er nu voor kiezen om een Liefdevolle gedachte te projecteren vanuit je denkgeest. Als het je lukt om het aanval te herzien tot Liefde, dan maak je een Wonder mee.

In een heel korte tijd heb ik je meegenomen in de niveaus die zichtbaar en onzichtbaar spelen in ons leven. Het thema was in dit geval zelfliefde, maar deze niveaus gelden voor alles. Alles om ons heen is de projectie uit de denkgeest. Ik hoop dat ik je een duidelijk handvat heb kunnen geven over de lagen van waaruit we het leven beleven. Kies je nu makkelijker voor Zelf-Liefde?! (let me know!)

Liefs ♥ Alice

Wil je voor € 7,50 het eboek ‘De drie niveaus van bewustzijn’ ontvangen? Vul dan het contact formulier in, ik stuur je dan zo snel als ik kan een persoonlijke email om je aanvraag te bevestigen.

Je naam (verplicht)

Je e-mail (verplicht)

Onderwerp
Ik wil het ebook ontvangen

Je bericht